Zuid Vietnam in vogelvlucht...

hoeveel hoedjes zie jij...We zijn aangekomen in Hoi An, een vrij toeristische plaats in Vietnam. En dat is ook niet voor niets. Hoi An is voor oorsprong de havenstad van Vietnam. Vanaf heel vroeger komen hier Japanse, Chinezen en Indische zeelieden. Later ook de Fransen. Hierdoor is er een leuke mix ontstaan van verschillende bouwstijlen, doordat de zeelieden hier vaak maanden of jaren verbleven. Het is dan ook een leuk plaatsje met een heel oud centrum van smalle, erg gezellig straatjes met de leuke winkels, artistieke creativiteit en de Frans koloniale bouwstijl, maar ook een Japanse brug en Chinese tempels. We verblijven eerst een paar dagen in de stad. Daarna gaan we voor een paar dagen naar ons resort om hier kerst te vieren. Helemaal heerlijk! Na 2,5 maand onderweg te zijn geweest en duizenden kilometers afgelegd eindelijk STRAND! ZEE! HEERLIJK! Ook nog een zwembad voor onze deur van het appartement. Wat een luxe wat willen we nog meer?? Nou………. ZON!!! Helaas had moeder natuur bedacht dat er vanaf kerstavond een Tyfoon over zee langs ons zou komen. Dat betekende voor ons regen en bewolking, sjongejonge!! Gelukkig konden we film kijken op een storende televisie, hahaha het is toch wat. Nou dat resort was dus niet echt een succes, plus het eten was er belachelijk duur. Dan maar elke avond weer terug naar de stad om lekker te eten. En kerst te vieren J, maar kerst moet toch koud zijn hoor!! We zijn hier al drie weken doodgegooid met Kerst (ter vergelijking, drie weken naar een Duitse kerstmarkt!), maar een kerst gevoel zit er niet echt in zonder, familie en koning winter. Gelukkig was er op tweede kerstdag ook full moon festival in de stad. En hierdoor kwam ons kerstgevoel op tweede kerstdag. Overal op straat ging het ligt uit en werd alles verlicht met lampionnen, lantaarns en drijvende kaarsjes die je in het water kon laten… Je zag dan ook maar alleen kaarslicht en spots waar optredens werden gegeven. Helemaal gezellig.lampionnen van Hoi An

Na kerst zijn we doorgereisd naar Dalat. En niet zozeer voor de plaats, maar omdat dit de geboorteplaats is van de befaamde easy riders. Mannen die een tour verzorgen waarbij je achterop de motor door Vietnam kan reizen en op verschillende plekken stopt om te zien hoe Vietnamezen leven. Dit was echt fantastisch!!

We hadden via internet al contact gezocht met Trung, want hij kreeg hele goede recensies. We zijn eerst gaan eten met ze om ze te leren kennen, want tja we gingen toch drie dagen achterop de motor. Het waren hele leuke gasten Trung en Messi (jawel!! Hij kan ook motor rijden!!). Waarbij Trung ons heel veel kon vertellen over het land, de mensen, boeddhisme en de oorlog. Het was dan ook niet alleen een super gave, vet coole, te gekke motor rit, maar ook nog eens erg leerzaam. Want Trung stelde ook een hoop vragen en gaf soms uren later pas het antwoord. We hebben dus een hoop mooie dingen gezien, zijn op visite geweest bij de Boeddhistische nonnen, op bezoek bij de theeplantage, hebben koffiebonen geplukt en geproefd. Verder hebben we verschillende bezoeken gebracht aan verschillende fabriekjes aan huis, zoals een rijstwijn stokerij, noodle makerij en een fabriekje die van oude binnenbanden snelbinders maakte. En als mooi slotstuk op oudejaarsdag heeft  Jur gedoucht onder een tropische waterval in de jungle… Het was echt super en een fantastische aanvulling op onze Vietnam reis.

Nu is het tijd om verder te reizen, want wij willen dolgraag Oud en Nieuw vieren in Saigon met bekenden die we ontmoet hebben in China. Dus worden we op een bus gezet die om 20 uur zou aankomen, dit werd 22 uur. We moesten nog ons hostel vinden en eten en onze vrienden opzoeken, dus besloten we met een taxi te gaan. Het was echt onwijs druk in de stad. Onze monden vielen open van verbazing. Je zag geen asfalt meer! Alleen maar auto’s en voornamelijk scooters en motoren. Ze konden echt niet rijden door de drukte, maar zodra het stoplicht op groen ging, jaja gingen ze toch rijden. Wat was dit bizar om ertussenin te zitten, haha de hectiek! Als je om je heen keek zag je helmpjes, helmpjes, helmpjes en nog meer helmpjes, geweldig! Nou eindelijk aangekomen in het hostel gauw eten en opzoek naar überhaupt iemand, want het was al 23:30!!! We vonden Selina met aanhang. We hebben met zijn vieren en de rest van Saigon het nieuwe jaar ingeluid, juichend en ze spoten sneeuw in de lucht. Na 10 minuten was dit afgelopen, geen vuurwerk helaas. Nou dan maar bier drinken en genieten van de gezelligheid op straat.

De volgende dag vroeg op om toch nog de stad te zien, want ons visum zit er bijna op. Saigon, of eigenlijk Ho Chi Minh stad (maar iedereen in het zuiden noemt het nog steeds Saigon) is een grote stad en had voor ons niet veel te bieden. Behalve dan die verschrikkelijke oorlog, die we na het bezoek aan Saigon alleen nog maar verschrikkelijker zijn gaan vinden. Want hier staat het Oorlogsmuseum. Dit museum bestaat eigenlijk alleen maar uit persfoto’s. Met hele confronterende foto’s van al het leed. Dit zie je niet in de Amerikaanse oorlogsfilms!! Verschrikkelijk. Verder werd heel luid en duidelijk uitgelegd wat napalm en, vooral, agent Orange met mensen doet. Om heel verdrietig van te worden. Zeker als je leest dat de jongste (derde!) generatie nog steeds gen mutaties heeft van dat verschrikkelijke spul. Dit was echt heel confronterend!

De dag erna hebben we een tour gedaan naar de Cu chi tunnels. Ook daar snap je weer eens niet hoe de mensen het hebben volgehouden! De meeste gangen waren niet groter dan 50cm in de hoogte en 30 cm in de breedte!! Jurjen is hier in geweest en had dit zeker geen 20 jaar volgehouden! Zeker niet toen in het donker, midden in de gang, een vleermuis door zijn haar vloog. Heftig allemaal..en weg...

Verder zijn we door Saigon heen gewandeld en hebben een Mekong Delta tour geboekt met een exit naar Cambodja. Voordat we vertrokken met de tour ging Jur nog even naar de bakker voor een lekker ontbijtje in de bus. De laatste keer oversteken in het hectische verkeer van Saigon was geen succes. Jurjen werd geschept door de handrem van de scooter, die bleef achter zijn horlogebandje steken! Hierdoor vielen ze om en kwam Jur met zijn onderbeen op de uitlaat van de scooter terecht.. AU! Brandwond, wel drie, verdomme!! Net voordat we een tour over het water en door de mangrove zouden gaan doen. We hebben de wonden goed verzorgd en afgeplakt met van alles wat andere medereizigers bij zich hadden. Want we waren op alles voorbereid, maar hadden natuurlijk het verband in Holland laten liggen, lekker nuttig.. Maar reizen verbroederd en we werden echt aan alle kanten geholpen. Verband van een Deense, brandwonden zalf van een Amerikaans stel en tape van Chinese dames!! En toen meteen de bus in op naar de Mekong, fijn!!varen door de mekong delta

Maar, Jarno je had helemaal gelijk, de Mekong tour was erg mooi en leuk. We begonnen in een wiebelig roeibootje de tocht door de dunste aftakkingen van de Mekong. En daarna twee dagen over de rivier getrokken, langs een drijvende markt, om 6.30 uur!! Want ze beginnen hier als de haan nog geen eens door heeft dat de zon opkomt. Dus we mochten nog uitslapen ook! Heel fijn! Maar wel leuk om te zien hoe al die schepen met elkaar handel drijven. Ook nog een fruitplantage bezocht met heerlijk verse tropische vruchten! En we hebben heerlijke zelfgemaakte kokos snoep gesnoept (zelfs warm, om bij weg te smelten!). Kortom een mooie afsluiter van een mooi land met lieve mensen. Maar met een heel diepe oorlogswond, die nu pas een beetje begint te helen. Waar niets helemaal geregeld is zoals ze zeggen! Want zelfs op de laatste dag ging het niet helemaal zoals gepland. We zouden nog een tour krijgen en dan op de boot gezet worden naar Cambodja. Helaas kon door ‘omstandigheden’ de tour niet door gaan. Huh huh! En heel de groep: Ja ja, daar gaan we weer. We got hasselt, again!! Want tja, alles is hier SAME, SAME, maar altijd even DIFFEREND!!! Toch was Vietnam fantastisch, maar nu op naar Cambodja. Dus hup, de boot in. Op naar Phnom Phen :)

Laatste foto's

Reacties 11

hans en gret 13-01-2013 13:59

Hallo stel,
Wat een avonturen allemaal en mooie foto's ! We genieten met jullie mee. Jur, sterkte met de verwondingen en een goede reis gewenst van ons allemaal. ( wij wachten op het eerste natuurijs van dit jaar).

marlena 13-01-2013 19:40

jeej, wat een geweldige dingen hebben jullie weer gedaan jongens!! had natuurlijk al deels gehoord, maar zo lezende dringt t nog beter tot me door, very jealouse!!
wat vervelend alleen van die brandwond actie jur! gelukkig nog wel de bus gered dus begrijp ik?
en naoom, die hoed staat je goed!!!!
dikke kussen, marlena

joke en gerard 13-01-2013 20:09

wij wensen jullie een gelukkog en gezond 2013, het zal in ieder geval wel de reis van jullie leven zijn.goeie reis verder. gr... van ons

Moeder Maria 13-01-2013 22:04

Inderdaad schitterende foto's, alleen die laatste foto van Jurjen in de tunnel ..... En nu weg, vind ik nogal heftig hoor Naomi. Erg benauwend ook zo smal! Kusjes

bephamers 13-01-2013 22:30

wat hebben jullie de reis van je leven ,wat een ervaring dit pakken ze nooit meer af .wijwensen jullie nog veel reis genot .zuinig zijn op elkaar hè .groetjes van fam verkooijen hamers uit terheijden .

Anja 13-01-2013 22:55

De allerbeste wensen voor 2013 en dat jullie maar heel veel mooie en bijzondere dingen mogen beleven en meemakene en dank dat ik daarvan mag mee genieten!
Jullie verhalen lezen en de foto's zien is echt genieten!
Hartelijke groeten vanuit het koude,maar o zo mooie Dordrecht!

Maris en flo 14-01-2013 16:27

Hallo daar,
Wat een verhaal weer.
Niet te geloven.
Kan bijna niet voorstellen dat jullie dit allemaal hebben meegemaakt.
Moet echt een droom zijn.
Veel plezier met het volgende avontuur.
We kijken uit naar het verhaal.
Liefs
Floris en mariska

Sandra Baan 15-01-2013 12:15

Fantastisch de verhalen, de foto's.

Voor 2013: Geniet van elkaar, het leven, de reis, de avonturen en op een behouden thuiskomst!
Hartelijke groet,
Sandra Baan (Syndion)

Rob en Astrid 18-01-2013 14:03

Ha Jur en Naomie, Wat een heerlijk leventje hebben jullie zo, zo'n lekkere vrijheid! Om jaloers op te worden. Blijf er vooral goed van genieten en maak er wat moois van. Al die mooie (en vervelende) dingen die jullie gezien en meegemaakt hebben pakt niemand jullie meer af. Het blijft voor altijd een mooie herinnering. We blijven jullie volgen. Jurjen, ook alvast van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag!! Nog vele goede en gezonde jaten toegewenst, hoor! Het zal wel vreemd zijn om zo ver weg van iedereen je verjaardag te vieren, maar wij proosten op je!! Lieve groeten vanuit het koude Schoonhoven.

hans en gret 20-01-2013 11:47

Hoi Jur,

Er is er een jarig hoera, hoera, dat kun je wel zien dat ben jij !!!!
Van harte gefeliciteerd met je 32e verjaardag. Een fijne avond en veel plezier.
Een dikke verjaardags kus van Hans-Gret, Babette-Melvin,Joost en Evelien.

leon, monique en rosalie 21-01-2013 19:55

Jurjen, van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!!!!!!! Wat bijzonder om dat zo ver weg te vieren.
Jullie maken wel heel veel mee zeg. Prachtig om die foto's te zien en de verhalen te lezen. We blijven jullie volgen hoor.
Geniet ervan samen!!!!!!!!!!!
Veel liefs van ons 3tjes uit een sneeuwwit Schoonhoven.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer