Schitterende natuur, mooie dieren, fantastisch!!!

uitzicht vanuit de observatietorenEn daar gaan we dan op naar Kuala Lumpur. Gelukkig is het niet zo ver van Melaka naar Kuala Lumpur en kunnen we dit gewoon in een ochtendje bereizen. En leuk om vanuit de bus de beroemde Petronas Towers te zien opdoemen. En daar staan we dan weer, in een grote Aziatische stad. En zoals gewoonlijk is het er hectisch en niet al te schoon. Maar we zijn hier met een doel. Want we krijgen weer visite! Speciaal bezoek, want Ronald en Marloes komen ons bezoeken op hun huwelijksreis!! Onze vriendjes zijn namelijk een paar dagen daarvoor in het huwelijksbootje gestapt en meren af in KL. Heel leuk, want helaas konden we niet bij het huwelijk aanwezig zijn. Maar zo konden we wel het huwelijk vieren. Dus bij deze hiep, hiep, Hoera!

We hebben twee dagen een beetje door de stad gestruind en lekker met elkaar rondgehangen. De cultuur was bij ons op en Ronald en Marloes moesten even wennen aan alles om hen heen. Dus lekker rustig door de stad gehobbeld. Verder zijn we de KL tower in geweest. Dit is één van de hoogste communicatie torens in de wereld en doordat die op een heuvel is gebouwd het hoogste punt van de stad. Leuk om zo’n grote stad van de bovenkant te zien. En zeker omdat het avond werd, dus hebben we KL bij dag en bij nacht van boven kunnen bewonderen. Gaaf om al die lichtjes aan te zien gaan. Maar cultuur daar waren we hier ook niet echt  voor, natuur daarvoor zijn we nu in Maleisië!

neushoornvogels op BorneoEn wil je in Maleisië natuur zien, dan moet je naar Borneo. Dus op naar Borneo, op naar de jungle! Want aangekomen op Borneo gingen we (dankzij Ronald en Marloes, en echt nog maal duizend maal dank jongens!!) meteen de jungle in! Na een redelijk verstikkende rit van een paar uur, er was geen airco, kwamen we aan op plaats van bestemming. Ergens aan de rand van de jungle was een kamp met een paar hutjes aan de rivier. Daar gingen we slapen. Maar zover was het nog niet, eerst nog een riviercruise. En wat een cruise werd het! We vielen meteen met onze neus in de boter. Wat een leven om ons heen. We hadden ogen te kort om, om ons heen te kijken. Bomen vol met Makaak apen en neusapen, ook wel Utan Belanda genoemd (oftewel Dutch monkey/ Hollandse aap!). En bedankt zullen we maar zeggen. Verder vlogen er vele verschillende neushoornvogels rond, soms wel met een spanwijdte van anderhalve meter! Wauw wat een vogels en wat een kleuren. Ook het ijsvogeltje en de arend kwamen voorbij. En dan als klap op de vuurpijl…..Olifanten!! Echte wilde Pygmee Olifanten! Wat fantastisch briljant! Zo vanuit de boot op ongeveer 4 meter afstand stonden ze daar tussen het hoge gras te grazen. Dit was bijna onwerkelijk en heel leuk om te zien. Helaas moesten we na een half uurtje terug naar het kamp, want we moesten voor het donker thuis zijn.

mini krokodil tijdens de nachtcruise op BorneoWat helaas niet leuk was, was dat Ronald niet lekker was geworden tijdens de reis en kon ook niet mee op onze nachtelijke jungletocht. Gelukkig konden we de planning omgooien voor de nachtelijke junglecruise en kon Ronald de volgende dag wel gewoon mee. Ronald ging dan ook vroeg z’n bedje in en de rest weer de boot op, alleen nu in het pikkedonker! Spannend! En ook nu weer zat de jungle vol leven. We hebben verschillende soorten uilen gezien en een slapende hagedis van ongeveer een meter! En toen we bijna terug gingen zag onze gids wat glinsteren, crocodile eyes! Dus wij heel rustig in ons bootje richting de kant waar een jonge krokodil zich verscholen hield. Hij bleef verbazingwekkend rustig liggen en we konden hem goed zien. Tot we bewogen en de krokodil ons een hartverzakking bezorgde door er opeens als een speer vandoor te gaan, maar wel gezien!

En ook nog even van de prachtig heldere sterrenhemel genoten en toen naar bed, om deBorneo jungle wandeling volgende ochtend om half zes op te staan! De eerste tocht begon namelijk om zes uur en ook Ronald was er gelukkig weer bij. Weer met de boot het water op. En ook deze keer werd de moeite beloont. Want wat zat daar in de boom heerlijk fruit te eten? Een Orang Utan! Een echte wilde! Niet gevangen, niet in een kooi of reservaat. Nee, nee hij zat gewoon echt vrij langs het water z’n ontbijtje op te peuzelen! Helaas had hij ons snel door en vluchtte de dichte begroeiing in. Maar die ene minuut staat in ons geheugen gegrift, heel bijzonder om de mensaap nog echt in het wild te mogen aanschouwen!

Na het ontbijt gingen we lopend de jungle in. En helaas waren wij nu de prooi. Van bloedzuigers! Dit was dan ook niet het leukste van de toer. Want ze zaten echt overal, die vieze beestjes. En op zich doen ze niets maar het blijft voor ons Europeanen toch een vies idee. Dus deze tocht heeft niet heel lang geduurd. Veilig naar het kamp om alle kleding even te checken op die vieze beestjes.

wilde pygmee olifanten op BorneoNa alles gecheckt te hebben en wat gerust te hebben gingen we s ’middags weer met de boot op zoek naar junglebewoners. En mogen we toch het geluk hebben weer de kudde olifanten tegen te komen, maar nu een paar kilometer verder stroom opwaarts. Nu echt aan de rand van de jungle en het water. De kudde bestond ook uit een aantal jonge olifantjes, die we heel goed konden zien. En weer op een paar meter afstand! Heel fijn om te zien dat de kudde zich voortplant, want ook op Borneo gaat het niet goed met de olifant. Een paar weken voordat wij op Borneo waren zijn er ongeveer 50 olifanten overleden door vergiftiging, waarschijnlijk door de palmolie plantages. Want ook hier is er de tweestrijd tussen economie en natuur behoudt. En die strijd lijkt te worden gewonnen door het kapitalisme. Want ook midden in de jungle kwamen we al palmbossen tegen voor de olie. Maar gelukkig geeft de natuur niet zomaar op en dartelde voor onze neus zo’n vijf kleine dombo-tjes rond in de jungle, wat een prachtig gezicht was.   

Urang Utang in SepilokIn de nacht zijn Ronald en Jurjen nog de nachtwandeling gaan doen. Marloes en Naomi bleven na het bloedzuiger avontuur lekker in het kamp. Helaas was er tijdens de nachtelijke wandeling niet veel te zien, maar de zangvogeltjes die Ronald en Jurjen hebben gezien waren wel heel erg mooi. Alle kleuren van de regenboog waren wel zo’n beetje vertegenwoordigd op deze vogeltjes, erg leuk om te zien. Toen we terugkwamen uit de jungle zijn we nog op bezoek geweest bij de urang utangs in Sepilok. Wat een fantastische dieren!!!

romantische zonsondergang Kota KinabaluToen was het toch wel tijd om verder te trekken, naar Kota Kinabalu. Om eventueel de hoogste berg van Azië te beklimmen. Helaas is het de gewoonte om in Maleisië tussen de 2 en 5 keer meer te vragen voor entree prijzen voor buitenlanders ten opzichte van de Maleisiërs. Belachelijk, maar waar. De berg beklimming zou dan ook erg duur worden en de mensen die de beklimming hadden gedaan klaagden allemaal over hele zere benen en knieën. Dit alles bij elkaar vonden wij het niet waard om hier naar boven te klimmen. We waren ook heel moe van de jungle trek, dat maakte zo’n klim nog minder aantrekkelijk. Dan maar als alternatief het water in. Heel vervelend om een hele dag te gaan snorkelen in, weer eens, paradijselijk blauw water. En uiteraard hebben we de dag afgesloten onder het genot van één meter bier. Daar had Ronald namelijk errug veel zin in ;)

En dan nog even naar de zonsondergang kijken. En wat voor één! Het leek wel of de lucht in brand stond! Zo fel goudgeel was de lucht. En nu ik het opschrijf kom ik er eigenlijk achter dat het onbeschrijfelijk was. Bedankt Borneo voor dit mooie cadeautje voor ons vertrek. Het is jammer dat we alweer afscheid moeten nemen van het honeymoon koppel… Ronald en Loes we hebben een toptijd met jullie gehad!! Bedankt voor de gezelligheid! En met zo’n mooie zonsondergang is de laatste dag toch wel erg mooi afgesloten..

Familie Zevenbergen vertrekt naar het honeymoon eiland Lang Kawi. Wij reizen door naar Kuala Lumpur. Hier gaan we ons visum voor Indonesië regelen. Het leek veel gedoe en er zat een vakantiedag plus weekend tussen, dus hebben we een week in KL gezeten. Dit kwam eigenlijk wel goed uit, want Naomi had het Hollandse virusje van Ronald overgenomen. Ondertussen zijn we nog naar een Hindoe tempel gegaan. Ze waren de volle maan aan het vieren met dans, muziek en offeren. Erg mooi om te zien. We hebben ook de Batu Cave voor Duchenne beklommen, 272 treden omhoog. Verder hebben we niets uitgevoerd in KL. Behalve dingen uitzoeken voor Indonesië, Australië en Nieuw Zeeland. Ook erg nuttig! Dus na veel geluier, films kijken, beter worden en info uitzoeken hebben we dan eindelijk ons Indonesisch visum binnen. Maleisië was fantastisch, we hebben onwijs genoten van de leuke mensen, mooie natuur, schone omgeving en vooral het fantastisch lekkere eten!!!dans in de Hindoe tempel in Kuala Lumpur

Maar we vliegen toch echt verder van KL naar Jakarta, spannend!! Nieuw land, nieuwe cultuur, nieuwe natuurschoonheid, nieuwe avonturen…  Hebben er zin in!!!

Laatste foto's

Reacties 6

Anja 06-06-2013 16:03

Dank voor het mooie verslag en de foto's.
Leuk om zo op de hoogte te blijven.
Hartelijke groeten vanuit het zonnige Dordrecht,Anja

Marloes 07-06-2013 11:23

Hi wereldreizigers,
Wat heerlijk om te lezen en ik had het niet beter kunnen verwoorden , het was fantastisch!!!! Erg leuk om een samenvatting van je eigen vakantie te lezen, hahaha!! Wij hebben ook erg genoten en het zijn momenten om nooit meer te vergeten. Jeetje wat hebben jullie een hoop herinneringen als jullie straks weer thuis zijn...... super!
X Loes

Diet 07-06-2013 11:47

Heerlijk die natuur! En nu op naar het Nederlands elftal heb ik begrepen van pa!

Have fun you two again!

M&T 11-06-2013 22:41

Wat een geweldige ervaring hebben jullie gehad en bijzondere dieren gezien. Wij zien hier ook bijzondere dingen hoor, zoals de neus van de Neusaap die lijkt wel de neus van onze overbuurman. Alleen wij durven er geen foto van te maken, stel dat hij agressief wordt.
Wij volgen jullie nu alweer op face book en zien en lezen jullie volgende uitgebreide verhalen wel weer van de nieuwe belevenissen in Indonesië. Wel genieten hoor. Veel lieve kusjes!!!

Ronald 12-06-2013 12:57

Fantastische ervaring, reis, tijd, vrienden ...
Wat was het super!

Heel leuk beschreven!!

Kusss van ons

Lies den hartog 12-06-2013 19:14

Hallo globe trotters..........hoe gaat het en ik weet dat jullie genieten van alles.......heb het verslag en foto's gezien bij je moeder..........have fun en blijf genieten saam van alles..............grtjes.............van mij.............die denkt aan jullie en op de hoogte blijft...................XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer