De laatste 2 weken in China...

Guilin, Longsheng & Yangshuo.

Uitzicht van onze kamer in het hostel :)

Guilin was helaas geen succes. De zoveelste grote nietszeggende grote stad in China. Dus hier zijn we maar snel doorgetrokken naar Longsheng. En dan voornamelijk naar de rijstterrassen. En Wauw!!! Er zijn hier rijstterrassen zover als je kan kijken. Soms op de hele zijde van een berg en dan van beneden helemaal tot boven, 1000 meter hoger!!! Dit was zeer indrukwekkend. We hadden gehoord dat je tussen de rijstterrassen kon slapen. Alleen dan moest je naar een hostel waar je 40 minuten naartoe moest lopen. Maar het uitzicht zou fantastisch zijn… Dus oké wij dat hostel geboekt. Toen we uit Guilin vertrokken vroegen de mensen daar al of we niet wat van onze bepakking bij hun zouden laten. Toen we nee zijden keken ze al wat bedenkelijk. Maar wij wilde direct door en niet terug naar Guilin, dus namen we alles mee. Toen we het grootste gedeelte van de berg waren opgereden stopte wij bij een poort en moesten we eruit. De bus kon niet verder en de rest gingen we te voet. Er stonden bij de poort allemaal vrouwen om ons heen die vroegen of ze onze spullen moesten dragen, maar wij dachten: ‘dat kunnen wij makkelijk zelf dragen’. Plus vonden we het raar om oudere vrouwen die kleiner waren dan wij onze spullen te laten dragen. Dus wij vol goede moed onder de poort door om aan onze 40 minuten tocht te beginnen. Hadden ze er alleen niet bij vertelt dat het 40 minuten berg OP was!! Met andere woorden het was dus een aardige wandeling. Gelukkig hadden we gezelschap van weer een Israëlisch stel, dat naar hetzelfde hostel ging. Maar dat maakte de tocht niet minder zwaar. We konden, bijna letterlijk, niet meer toen we in ons bergdorp aankwamen. Het was dan ook een weg van grote keien waar we overheen liepen met trappen van ongelijke treden. Naomi heeft nog nooit zo rood gezien als het eerste half uur in het hostel. Maar het was het bloed, zweet en tranen wel waard. Wat een uitzicht! We keken vanuit ons raampje van de kamer uit over twee berghellingen met alleen maar rijstterrassen. Verder zaten we in een authentiek bergdorp, waar het meeste nog met de hand gebeurde en uit de natuur gehaald werd. Verder werd alle vracht verplaatst met paardjes. We hebben hier twee dagen heerlijk door de bergen langs de terrassen gelopen. En ons eigenlijk twee dagen verbaasd hoe die Chinezen dit nou weer voor elkaar gekregen hebben om zulke bergen toch zo te veranderen in rijstterrassen en hoe mooi gecultiveerd land soms toch kan zijn….

Prachtig uitzicht!

Na Longsheng zijn we doorgereisd naar Yangshuo. Eén van dé landschappen waarom we in China waren. Het Karst gebergte. Maar goed eerst nog naar beneden. Ook hier hadden we weer gezelschap van Malene, een Deense dame van Amerikaans Mexicaanse afkomst, en Selina, een Zwitserse dame van Italiaanse afkomst. Ja ja je ontmoet nog eens wat op een berg. Selina ging alleen nog verder naar Ping’an een ander bergdorp en Malene vroeg of ze met ons naar Yangshuo mocht reizen. En natuurlijk mocht dat. En Malene bleek een hele gezellige meid te zijn waar we heerlijk mee konden kletsten tijdens de 5 uur durende busrit op weg naar Yangshuo, met overstap in Guilin. Uiteindelijk hadden we afgesproken om naar hetzelfde hostel te gaan waar wij al geboekt hadden, maar de kamer was veel te duur voor Malene alleen, dus helaas ging ze toch naar een ander hostel. Maar toch nog een dag afgesproken om lekker tussen de bergen door te fietsen en dat was een heerlijke dag, want wauw!! Wat een mooi gebied. We zijn hier dan ook een week gebleven en hebben hier ons Vietnam visum aangevraagd. Malene moest weer verder om bij haar familie in Amerika kerst te gaan vieren, dus toen waren we weer met z’n tweetjes. Jurjen wilde nog een oud dorp zien voor we naar Vietnam vertrokken, dus gingen we naar Fuli. Dat moest een echt oud dorp zijn. Dat klopt oud was het zeker! Iets te oud en vervallen, dus niet echt leuk of fijn om te zien er woonden namelijk nog wel, vooral oudere, mensen. Dus dan maar naar de markt. Maar ook dit was geen succes. Je weet namelijk dat ze in het zuiden van China hond eten, maar om ze gevild of in drie stukken te zien liggen is toch wel even slikken. Ook hier maar snel doorgelopen. Ook al is het wel leuk om de rest van het echte plattelands marktleven van China te zien. Verder moest Jurjen nog naar de kapper en er zitten er hier genoeg, dus….. Oké het was niet helemaal recht en men vond de tondeuse en een kam genoeg materiaal om te gebruiken, maar het was dan ook maar 1 euro en Jur loopt niet echt voor paal. Het kan er dus mee door. Al met al niet echt een goede dag. Gelukkig wel heel goed afgesloten, want we hadden voor s ’avonds een show van het traditionele aalscholvervissen geboekt. Toen we aankwamen bleken we de enige te zijn, een privé show dus!! We zaten dan ook eerste rang op het bamboe vlot. En gelukkig mochten de aalscholvers alle vis zelf opeten (vroeger zat er een touwtje om hun nek zodat ze de vis niet konden doorslikken en dan mochten ze alleen de zevende vis zelf opeten). Dus eigenlijk hebben we aalscholvers zien jagen op vis. En dat is echt heel mooi om te zien hoe die beesten door het water schieten op zoek naar vis. Dus toch nog een hele mooie afsluiter van de dag!!

Aalscholvers bij nacht..

De dag erna gingen we naar Xingping, want daar moet het gebergte het mooist zijn. Zo mooi dat het uitzicht op het 20 Yuan biljet staat afgebeeld. Maar na weer eens een hobbelige, glibberige busrit moest Naomi alleen eerst even plassen en dus maar even naar een hostel langs de weg. En wie komen we daar tegen…..Selina! Heel grappig om in een dorp, aan de andere kant van de wereld, waar je nog nooit geweest bent zegt: ‘Hee, how are you?’. We besloten om samen op te trekken die dag. Gezellig, weer een oud/ nieuw reismaatje. Na een hoop gedoe met achtervolgende Chinezen die je een bamboe boottocht wilden verkopen (achtervolging van een half uur!!! Echt waar) gingen we toch ‘overstag’. Want Lopen was te ver en de fietsverhuur was belachelijk duur. Dan toch maar op het Bamboe vlot, die overigens van plastic was!!! Maar het was echt weer een fantastische boottocht. We voeren op groen water met aan weerzijde enorm hoge puntige karstbergen. Het was net of dat we regelrecht naar Jurassic Park gingen, gelukkig zonder dino’s! Echt weer onbeschrijfelijk mooi! Daarna hebben we ook nog even het dorp bezichtigd, want ook dit was een dorp uit de oudheid. Uiteindelijk hebben we voor die dag afscheidt genomen van Selina en afgesproken om contact te houden, want ook Selina gaat naar Vietnam. Dus om samen verder te reizen.

Maar eerst nog een laatste dag Yangshuo, waarbij we weer zijn gaan fietsen. Het was namelijk lekker weer graadje of 22 (wat overigens stervens koud is voor de lokale bewoners. We zijn een Nederlandse man tegengekomen die in Yangshuo woont en die had 5 lagen kleding aan!! Dus niet alleen de Chinezen vonden het koud, want ook zei liepen allemaal in een winterjas met dikke trui!) Maar goed, wij Hollanders vonden het heerlijk. Lekker met korte mouwtjes en slippers op de fiets. Nog één keer genieten van een heel mooi bijzonder landschap. Deze keer van bovenaf. Door een hoge heuvel te beklimmen die een mooi uitzicht gaf op het gebergte rond Yangshuo. En van bovenaf is het ook erg mooi om al die punten van de rotspartijen in de lucht te zien steken met daar tussen piepkleine huisjes en de landbouw velden. Daarna via een boerenweggetje terug gefietst. Om in alle rust (zonder toerende bussen, auto’s en scooters) even goed afscheidt te nemen van een bijzonder land. Met ongelooflijk schitterende natuur, maar ook hele gruwelijk lelijke miljoenen steden. Met hele lieve behulpzame mensen, maar ook met geldbeluste nietsontziende toeristenjagers. Waar je voor elke speciale plek moet betalen, maar waar je overal heerlijk kan eten (zelfs slang en varkenspoot weten ze lekker te maken. We spreken uit eigen ervaring).

Wij op de rijstterassen

Kortom China bedankt! We hebben genoten en een fantastische tijd gehad, maar het wordt nu tijd voor je zuiderbuur. Op naar Vietnam!!!

Bij dit verhaal horen 2 fotoalbums, van Longsheng en van Yangshuo :)

Laatste foto's

Reacties 8

Anja Andriesen 09-12-2012 17:17

Dank voor de prachtige foto's en jullie belevenissen.
Op naar Vietnam en hartelijke groeten,Anja

Grad Sterk 09-12-2012 17:53

Wat mooi daar, enne pas op jullie zelf en geniet er van.

Moeder mary 09-12-2012 17:55

HJ&N,
Inderdaad, wat een prachtig gebied hebben jullie als afsluiting gekozen. Staat ook al weer hoog op mijn=onze to-do-list. Leuk gezegd trouwens "..... die gevilde honden ..... was wel even slikken!". Moeten we dat letterlijk nemen? Wens jullie erg veel plezier in het land van de zuiderburen, zoals je zegt. DOVO en gedraag je vooral niet.
Liefs, ook van Mother Mary, Theo

PS Het t-shirt is een groot succes geweest. Nu morgen nog!

hans en gret 10-12-2012 09:12

hallo stel,
alweer een mooi deel van de reis afgesloten, heel bijzonder om dit allemaal te lezen. Veel plezier in Vietnam en goede reis.
P.S. het was een leuk feestje zaterdag !

Moeder mary 12-12-2012 13:34

Ha lieverds, wij zeggen altijd je moet het eerst verdienen, de beloning komt daarna. En wat voor beloning hebben jullie gekregen... Schitterend daar!
Jurjen, je haar ziet er prima uit hoor,( na bijknippen van Naomi!)
Ook zijn jullie beloond! zo te zien aan jullie uiterlijk, voor het klimmen en sjouwen met bagage. Wat een lijntjes, super slank hoor!
liefs

Marloes 12-12-2012 20:48

Hallo Jullie!!! Wat een verhaal weer, klinkt helemaal super!! ja en lekker..... 40 minuten wandelen...... je weet het nooit...... hahahaha. Have fun in Vietnam, love it!
X Loes

Floris en Mariska 19-12-2012 22:03

Hallo Naomi en Jur,
Echt super dat jullie het zo naar je zin hebben.
De foto's zijn echt super mooi.
Hierbij willen wij jullie fijne kerstdagen en een super 2013 toe wensen.
liefs Mariska en Floris

zusje 22-12-2012 20:54

jeetje jongens, net eindelijk even 2 verslagen bijgelezen (buiten t live gesprek on skype), en wat een geweldige belevenissen weer! oh, wat TE hilarisch die pandaas!! leuke wetenswaardigheid hoor van die luiheid (heb een vriendinnetje die altijd een panda-verzamelaar was, begrijp nu waarom: buiten pandaas verzamelen was ze graag lui !).
en oh, die natuur klinkt ook weer te prachtig voor woorden. geniet er maar goed van, voor je het weet moet je het weer doen met de uiterwaarden en de duinen in sleeuwijk .
en dan die dochter-zoon onderhandelingen, te bizar!
oh en hoe heerlijk om na zo'n inspanning zoiets prachtigs te zien toch? dan is het prachtige nóg prachtiger! respect hoor!
tot slot, prachtige fotoos! en jullie zien er goed uit (ook je haar is te handelen jur ).

ik ga jullie missen met de kerst! kusje, het zusje

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer