India? China? Holland? Nope Maleisie it is!!

fiets kunst in George TownWe zijn aangekomen in Maleisië. We gaan naar het eiland Penang, aan de westkust van Maleisië. Dit eiland ligt heel dicht aan de kust van het vaste land en we kunnen er gewoon via een brug, in de bus, naartoe. Wat Naomi heel fijn vind, want na Cambodja vertrouwd Naomi geen boot meer. Maar aangekomen op Penang gaan we naar Georgetown. Wat een enorme stad is voor zo’n eiland en in onze beleving neemt het een derde van de het eiland in. Maar het gaat vooral om het oude centrum, daar komen we voor. Georgetown is namelijk ontstaan in de koloniale tijd (het klinkt ook niet echt Maleis, Georgetown). De Engelse hebben de plaats dan ook gesticht, als laatste haven tussen zuidoost Azië en India, het midden –oosten en Europa. Er werd namelijk ook flink handel gedreven in die tijd. Dit brengt met zich mee dat de Engelse veel Indiërs naar Penang verscheepte om er te werken. Ook kwamen vele Chinezen hun geluk beproeven in Penang. Dit heeft tot gevolg dat het huidige Georgetown een flinke mix aan cultuur en geloven heeft. Het centrum bestaat dan ook uit allemaal koloniale gebouwen. Maar wel met tussendoor Taoïstische, boeddhistische en Hindoe tempels en ook Moskeeën. Want het grootste geloof in Maleisië is het moslim geloof. Het oude centrum is nu dan ook onderverdeelt in een Moslimwijk, een Chinatown en een Little India. Maar uiteindelijk leeft alles gemoedelijk naast en door elkaar. Dit levert een enorm leuke sfeer op met ontzettend vriendelijke mensen en heel, heel, heel lekker eten. Super! Erg leuk om te zien en te proeven ;)

Want Georgetown staat bekend om zijn heerlijke eten en dat willen de inwoners weten ook. Daar zijn ze echt trots op! Op elke hoek van de straat kan je dan ook eten. Iedereen die eten maakt doet dan ook hun uiterste best om alles wat ze verkopen zo lekker mogelijk te maken. En het leukste is dat iedereen, bij iedereen eet. Dus Moslims bij Indiërs, Indiërs bij Chinezen en Chinezen op hun beurt weer bij Moslims en omgedraaid. Dus sommige uitkomsten van het koloniale verleden zijn helemaal zo slecht nog niet. En daar zouden wij nog wat van kunnen leren. Kortom een feest om hier te mogen zijn en nogmaals te eten!!

varaan in George TownVerder heeft Penang ook nog een nationaal park met dichte jungle waar je lekker kan lopen. Dit hebben we dan ook even gedaan. Dat was al genoeg om een enorme varaan te zien. Ter vergelijking zo groot als ons en dat ZONDER staart. Het leek heel erg op de Komodo varaan, maar dan iets kleiner. Alles is hier trouwens groot!! Qua dieren dan. Grote torren, kevers, slakken. Dus dat belooft nog wat voor de rest van onze trip. Het was voor ons dan ook genoeg en zijn we naar een veiligere ‘tuin’ gegaan, de vlindertuin. En wat kan de natuur toch mooi zijn. Al die kleuren en patronen. Dit was erg leuk, vooral omdat dit voor Naomi de eerste keer was in een vlindertuin. Daarna ook nog jeugd herinneringen opgehaald in het speelgoed museum, waar voor ongeveer 30 jaar aan speelgoed stond uitgestald.

theeplantage Cameron HighlandsNatuurlijk ging onze reis weer verder. We reizen met een mini bus naar de Cameron Highlands. Als we er bijna zijn stopt onze chauffeur voor de eerste mensen. Hij pakt een paar primen onderuit het busje en loopt naar een groepje Engelse/ Amerikaanse jongens toe en wordt ontzettend boos. Hij zwaait met het metaal en begint vreselijk tegen deze jongens te schelden. Wij hebben in de bus niets gehoord behalve de muziek die we aan het luisteren waren. Maar blijkbaar waren deze jongens zeer onbeschoft en respectloos aan het praten in de bus. We schrokken ons rot, want wij begrepen er niets van. De jongens zijn de bus uitgestapt en daarna zijn we verder gereden. De chauffeur was weer wat rustiger en tegen ons verder heel vriendelijk en bood ook nog zijn excuses aan voor het incident. Blijkbaar hadden de jongens grappen zitten maken over de leefwijze hier. En dat moet je hier niet doen en zeker niet tegen iemand van Indiase afkomst. Want uiteindelijk zijn het toch allemaal Maleisiërs en trots op hun land en de mix van culturen. En dat werd de jongens dan ook even flink duidelijk gemaakt. Persoonlijk vinden wij het heel goed dat zulke mensen met respectloos gedrag duidelijk wordt gemaakt dat ze zich zo absoluut niet kunnen gedragen. Je zag dat de jongens ook flink geschrokken waren en hopelijk hebben ze er iets van geleerd!

Maar goed de Cameron Highlands is een leuke plek om te hiken!! Dwars door het regenwoud heen. En regen kregen we ook! Een flinke stortbui met bijbehorende modderstroompjes. We waren doorweekt toen we weer bij ons hostel aankwamen, maar wel tot nu toe het mooiste natuurlijke pad van boomwortels met mos en modder gezien en beklommen. De volgende dag toch maar voor de zekerheid een toertje geregeld met bus. Ook dit was weer erg leuk. De highlands staan bekent om de theeplantages. Het is erg mooi om hoog in de bergen over de plantages uit te kijken met de bergen er achter. Daarna gingen we nog hoger, naar het Mossy Forrest. Dit is een oerwoud van twee miljoen jaar oud! Wat bijna altijd in mist verhuld is, waardoor het mos rijkelijk kan groeien. Het was net een fantasiewereld waar je doorheen liep, met de mooie natuur en de mist.

mossy forrest / mosbosEn toen was het Koninginnedag. Wij dachten dat, dat aan onze neus voorbij zou gaan. En we zijn nog geen eens heel erg lang weg, maar opeens worden zulke dingen toch wel belangrijk. Vooral omdat we een koning krijgen! Dat is toch wel speciaal. Maar goed, wij zitten in een bergdorp op 1500 meter hoogte midden in Maleisië, dus ‘helaas’ dachten we. Maar dan loop je door het dorp en wat zie je dan opeens……… een Hollands cafe!!! Echt waar, met friet en frikadellen!!! Dit bleek van een Chinese Maleisiër te zijn die jaren een Chinees restaurant in Nederland had gehad. En nu een Holland cafe in Tana Ratha. Volledig in het oranje met Hollandse meezingers haha! Hebben we daar toch nog een beetje Koninginnedag gevierd, met frikadellen en daarna ook nog de kroning op internet gekeken. Kortom een Hollandse avond in de Maleise bergen, wie had dat gedacht!                              Daarna wilde we toch nog wel even naar een eiland voordat meneer en mevrouw Zevenbergen ons komen opzoeken. Dus op naar de Perhentian islands. Weer in een minivan, maar nu met een Michael Schumacher achter het stuur. Alleen met veel minder ervaring! Dit was dus geen leuke rit en je kon maar beter niet door de voorruit kijken, want dat had vele hartverzakkingen tot gevolg. Maar goed we zijn heelhuids aangekomen op weer een paradijselijk eilandje. We vonden een gammel hutje direct aan het water, heerlijk! Wat een uitzicht over de zee, met het geluid van de golven direct onder je. Het eilandje is misschien wel het paradijselijkst tot nu toe. Want we kijken uit op helder blauw water en op de achtergrond de jungle. Het midden van het eiland is namelijk nog volledig jungle met alle beesten van dien. Zoals vleermuizen die in onze badkamer sliepen, eekhoorns die alles proberen te jatten wat er te jatten valt, hagedisjes die spontaan van het dak vallen en jouw dan stomverbaasd aan gaan zitten kijken en jawel onze vriend meneer reuze varaan die rustig onder het gammele hutje door loopt. Maar toch een heel fijn eiland! En het is toch wel een ervaring om de vleermuizen eerst uit de BadCave te jagen voordat je gaat douchen..hangmatje Perhentian Kecil

Tot nu toe bevalt Maleisië erg goed! Vriendelijke mensen (ja zelfs die boze chauffeur) en vooral ook schoon. Wie verwacht dat in Azië, haha.

Stadhuis in MelakaNa heerlijk genieten op Perhentian Kecil reizen we verder naar Melaka. De busrit duurde 10,5 uur en was vreselijk koud. Ze stellen de airco hier af op standje vrieskast, brrrrrr. Zelfs met een vest aan en een sjaal om was het moeilijk om in deze vriezer op wielen te slapen. We kwamen dus brak aan op bestemming, Melaka. Melaka is een stad met Hollandse invloeden. Melaka ligt namelijk aan het begin van de straat van Melaka, waar ook Georgetown aan ligt, en is van vroeger uit een plaats waar handel werd gedreven met handelaren uit alle windstreken. Het is van oudsher dan ook een belangrijke havenstad voor specerijen. Een goede strategische plaats voor de Europese zeevaarders. Zeker voor de Hollanders als handelshaven voor de specerijen vanuit Indië. In 1641 werd Melaka dan ook veroverd door de Hollanders van de Portugezen en bleef bijna tweehonderd jaar onder Nederlandse heerschappij. Dit is goed te zien in het straatbeeld van de oude stad. Met als centrum het Stadthuys (letterlijk zo geschreven) en Christ Church (waar achter staat gereformeerde kerk, ook weer letterlijk). Het is dan ook heel raar om zo ver van huis te zijn, maar ook weer zo dichtbij. Want je loopt langs de gracht, naar het Stadthuys. Of je loopt over een oude begraafplaats waar je de tekst van kan lezen en volledig begrijpt! Het oude centrum is niet zo groot en eigenlijk ben je er zo doorheen gelopen. Maar als Nederlander loop je toch iets langzamer.

Maar na twee dagen Hollandse huisjes te hebben bekeken moeten we toch weer verder. Op naar Kuala Lumpur, of gewoon KL, zoals de locals zeggen. Want we krijgen weer visite! Leuk!paleis van de Sultan in Melaka

Laatste foto's

Reacties 8

Marieke 24-05-2013 16:45

Wow!! Wat een belevenissen weer. Heel gaaf om allemaal te lezen wat jullie voor veelzijdige dingen beleven. Geniet, geniet, geniet!! Dat lukt hier ook steeds beter Veel plezier met het bezoek. X

Astrid en Rob 24-05-2013 17:25

Wat een mooi verhaal weer en supermooie foto's! Jullie zien er goed uit. Ja, wat wil je ook met zo'n leventje. Je denkt dat je steeds het mooiste gezien hebt en elke keer zien jullie weer iets wat nog mooier is. Onvoorstelbaar. Wel apart om zo ver weg te zijn en toch ook zo dichtbij. Blijf genieten. We blijven jullie volgen. Liefs van ons allemaal uit Schoonhoven.

Anjaa 24-05-2013 17:55

Dank voor jullie verhaal en ik geniet mee.
Geniet van jullie visite!!
Groeten vanuit het koude en natte Dordrecht,Anja

marleen 24-05-2013 22:08

grappig dat nederland opeens zo dichtbij was!! (niet int echie toch..? voorlopig nog niet toch..?)
prachtig die natuur en leuke fotoos ook!!
knuffels

michel en marije 25-05-2013 13:40

Top verhaal weer jongens!
Leuk die Schumacher, jammer dat ie niet dezelfde stuurmanskwaliteiten had! Hoewel de echte ook wel eens een foutje maakte?
Maar lekker verder genieten vd reis!

Dikke kus!

ada en henk 26-05-2013 10:23

ha luitjes,
mooi verhaal, vast een beginnetje voor jullie naslag werk ,altijd leuk voor later lekker he Jur zon hollands honde........ met saus en een frietje geniet er nog lekker van .....groetjes oom en tante

hans en gret 26-05-2013 12:01

Hoi Jur en Naomie,
Wat leuk om jullie verslag weer te lezen. Om jaloers op te worden. Voor jullie ook een hele ervaring om steeds weer in een ander land te zijn. Maleisie is dus super!! Veel plezier in KL met de hollandse visite. Liefs van ons. Tot de volgende keer.

M & T 26-05-2013 20:43

Hai lieverds, jullie zien er goed uit en ook de foto's zijn gaaf en mooi.
Weer een leuk verhaal. In dit (Oude) Stadthuys is vast geen lekkere tapas. Ik ben jaloers op Ronald en Marloes, want Maleisië is dus ook een aanrader. Doe voorzichtig. Kus

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer