Het geweldig mooie en fantastisch relaxde Laos!!

4000 Islands, mooi...We zijn aangekomen in het heerlijke Laos!!! We gaan eerst even een paar dagen genieten op Done Khone. Een van de 4000 kleine eilandjes midden in de machtige Mekong rivier. Net over de grens met Cambodja in het zuiden van Laos. De bewoners van de eilanden zijn eigenlijk nog allemaal boer, die er achter zijn gekomen dat ze veel beter van het toerisme kunnen leven. Dus toen we uit het bootje stapte kwamen we dan ook in een boeren dorp terecht. Dat voor de helft bestond uit de kleine bungalow hutjes en de andere helft boerderijen, waar de kippen, koeien en waterbuffels nog vrijspel hebben en niet worden belemmerd door enig hek. We sliepen dan ook in een van de bungalowhutjes met een veranda die half over het water hing, met hangmat. Dus prachtig uitzicht over de rivier. 

Als je over het eiland liep moest je uitkijken dat je niet op een kip ging staan. Of als je op de fiets zat moest je wachten voor overstekende waterbuffels die een bad gingen nemen. Voor de rest is hier niets anders te doen dan niets doen en van de zonsondergang genieten, heerlijk. Het is hier mooi, gezellig, leuke mensen, vriendelijke locals,  mooie natuur, enorme onverwachte waterval, paar dubieuze strandjes en natuurlijk de zon!! En je raad het al, Jur heeft hier (na weken in het verband te hebben gezeten) zijn eerste plons in het water genomen!!! Jeeeej, dit was echt genieten.

Op naar het volgende stukje Laos, we gaan nu naar Pakse. Dit was meer een tussenstop, want de wegen in Laos en de reistijden zijn niet helemaal comfortabel. Want er worden hier wel reistijden aangegeven, maar dit is altijd plus 2 uur! Dus denk je er 5 uur over te doen, doe je er eigenlijk 7 uur over!  Pakse heeft niet veel te bieden, we reizen dan ook verder naar Savannahket. Ook niet bijzonder boeiend. Ze hadden hier wel een spectaculair Dinosaur museum. Bestond wel uit twee kamers, hahaha. En een kwart dinosaurus. Maar we hebben achter de schermen mogen kijken hoe de archeologen te werk gingen. Het was wel erg leuk om de archeologen met die botten te zien puzzelen (letterlijk). We zagen ze botten eerst voor de ene leggen, dan erachter, dan omgedraaid. Met andere woorden een enorm werk.  

De volgende dag zijn we verder gereisd naar Thakheak, van daaruit hebben we spontaan nog een busrit gedaan naar Ban Na Hin. Toen nog een klein ritje met een soort van tuktuk door de bergen om bij dit dorpje aan te komen. Hier heb je de Kong Lor Cave, de grootste (7,5 km) van Azië. We belanden weer in een dorp zoals op Don Khone. Alleen deze keer ook met een paar gestresste, schorre hanen (er kwam geen normale kukeleku uit, het was meer kukele…..ueeeehhh). Die om twee uur s’nachts al dachten dat de ochtend was begonnen. Kortom een korte nacht voor Naomi. We hebben de volgende dag dan ook haan gegeten (grapje!).

Kong Lor Cave, 7,5 km lang en enorm hoog!!!

De natuur is hier overweldigend, zo mooi. We rijden de volgende dag met de scooter naar de Cave. Jurjen zou rijden, maar er waren alleen schakel brommers. Helaas had Jurjen hier nog nooit op gereden (scooter generatie). Toen we dit tegen de meneer van de verhuur zeiden begon deze een beetje meelijwekkend te kijken en lacherig te reageren. Hier kan namelijk iedereen vanaf hun zevende op zo’n brommer rijden en doet dat dan ook! Hij vond het dan ook nogal raar dat een man van begin dertig nog nooit op een schakel brommer had gereden! Maar goed wij dachten: dat gaat niet door. Maar Jur’s onervarenheid was geen enkel probleem. De man van de verhuur zou mij de volgende ochtend het wel even leren. Dus zo gezegd, zo gedaan. Wij de volgende ochtend naar de verhuur. We kregen welgeteld een uitleg van een minuut en toen werd ons succes gewenst! Maar wonder boven wonder had meneer gelijk en na twee keer de straat uitgereden te hebben, ging het best goed. Daar gingen we dan…

En deze rit op weg naar de grot was fantastisch. We reden in het dal tussen het Karstgebergte door, maar niet zoals in China of in Halong bay. Het was een aaneengesloten bergketen. We snappen nu ook waar de naam bergkam vandaan komt. Want de toppen zijn heel ruig met vele kleine puntjes, zoals een kam. In het dal reden we langs een aantal boeren dorpjes, waar de meeste dorpelingen nog in de welbekende houten huisjes op palen leven. En ook moesten we weer een aantal keer stoppen voor overstekende koeien of waterbuffels.  uitzicht als je de Kong Lor Cave uitgaat, moooooooooi....

De Kong Lor Cave was enorm breed en vooral hoog (sommige gedeelte waren 25 meter breed en 30 meter hoog!!) heel indrukwekkend. Met een spannend bootje die Naomi continu aan het leegscheppen was (lekkend bootje) gingen we door deze grot heen. Het was een hele beleving, varen, lopen, beetje klimmen, varen, stukje door het water lopen, etc.. En dat dan alleen met het ligt uit je zaklamp. Voor de rest was het pikkedonker. Maar gelukkig waren ook hier de mensen weer erg aardig en behulpzaam. Aan de andere kant van de grot was een vallei die omringd werd door het Karstgebergte. We voelde onszelf een beetje verzeild in ‘The Lost World’, maar dan zonder Dino’s. Dit was een leuke verrassing. Kortom, weer een heerlijke dag!

We komen er ook achter dat in Laos de mensen erg open zijn. Ze vertellen graag over hun leven, of zijn erg nieuwsgierig naar ons leven. We worden in het dorp meerdere keren aangesproken. Het begint met de vraag of we getrouwd zijn. Eerst zeiden we van niet, maar dat vonden ze nog al raar. En dan moesten we een hoop uitleggen, dus hebben we besloten te zeggen dat we man en vrouw zijn. Maar dan komt de volgende vraag……. kinderen? En als we daar nee op zeggen worden we een beetje meelijwekkend aangekeken. Maar goed het ijs is wel gebroken en dan komen er hele levensverhalen op tafel (voor zover we dat kunnen begrijpen met de taalbarrière). Het is net of dat, als je mensen twee keer ontmoet (wat al snel gebeurt in een dorp) je meteen opgenomen wordt als vriend. Dit geeft je echt een gevoel dat je zeer welkom bent. Helaas moesten we toch weer door…..

Parijs of toch Vientiane??We reizen daarna verder naar Vientiane. De hoofdstad van Laos. We zijn hier een paar dagen, even genieten van iets meer luxe om je heen. We komen Selina (die we in China, Vietnam en Cambodja overal tegenkomen) weer tegen met Gabriel (een gezellige Nieuw Zeelandse rotsenklimmer). Maar al snel reizen we verder naar Vang Vieng, want een heel weekend wachten op een visa voor Thailand was zonde van de tijd. Na anderhalf uur met je backpack rondlopen vinden we een dubieuze bungalow met geweldig uitzicht. Aangezien het al laat is besluiten we dit toch maar te doen.  De volgende dag vinden we een fantastische kamer met uitzicht op het karstgebergte, tv met HBO, grote douche en een fantastische prijs (6 dollar per nacht). We verblijven hier een week. Genietend van het warme weer, tuben in de rivier (dat is met een tractor binnenband je af laten drijven op de rivier), zwemmen in de Blue lagoon (waarbij de lagune echt blauw is), kijken naar mooie zonsondergangen, Selina en Gabriel weer gespot, Friends gekeken, vies ongezond vet voedsel gegeten en we zijn wat dansjes gaan doen op een Jungle Party. Het was hier super!!! Jammer dat we verder moeten reizen, maar aangezien Mary en Theo ons komen opzoeken in Thailand (leuk leuk) moeten we ons wel aan de planning houden. Op naar Luang Prabang dan maar.Blue Lagoon in Vang Vieng

 Deze busrit is prachtig, de mooiste tot nu toe en de engste.. Van een vangrail hebben ze hier nog niet gehoord en aangezien we 4 uur door de bergen met haarspeldbochten rijden is dat best spannend. Op sommige punten keek je een tientallen meters de diepte in, met tussen de bus en de afgrond niets meer dan een half metertje grond! Maar na 2 uur rijden waren we bovenop de berg en het uitzicht over de bergen was wel fantastisch! Een mooie beloning voor een litertje angstzweet per persoon. Helaas waren we even vergeten dat het deze avond Chinese New Year is. Oftewel we hoorde bij heel veel hostels ‘no, we are full’ ‘no room’. Dat ga je niet menen, maar gelukkig vonden we een kamer voor de eerste nacht. De volgende ochtend zijn we verhuisd naar een gezellig guesthouse met een prettige tuin. Luang Prabang is een gezellig plaatsje met heel veel tempels. Verder zijn de Franse invloeden hier heel duidelijk zichtbaar. Je hebt namelijk het gevoel of dat je in een Frans of Zwitsers bergdorp loopt. Je realiseert je alleen dat je in Azië rondloopt, doordat je op elke straathoek een tempel hebt en dat er overal monniken lopen. Die elke ochtend een processie lopen. We zijn dan ook voor zonsopkomst opgestaan voor de processie. Dat houdt in dat de monniken heel vroeg de straat opgaan om aalmoezen (in de vorm van eten) op te halen bij de bewoners. We kwamen eerst bij een straat aan dat vol stond met toeristen, dit was echt verschrikkelijk! Toeristen kunnen zo respectloos zijn, flitsen met de camera’s, duwen om het te kunnen zien en hard praten. Terwijl de monniken juist in rust het eten ophalen, omdat zij eerst mediteren voor ze de straat opgaan. Zij zijn dan ook in een soort van trance die niet doorbroken dient te worden. Helaas is dit dus eigenlijk niet meer mogelijk, want het is nu een attractie geworden, jammer.. We zijn dus verder gaan lopen en vonden een rustige straat met de lokale bevolking die buiten met eten zaten te wachten op de monniken. Er kwam een stoet van oranje gewaden voorbij. Van klein (jaartje of zeven) tot groot. Allemaal met hun eigen mand voor het eten. Het was super om dit te mogen zien! We zijn ook nog een dagje gaan varen naar een grot vol met Boeddha’s en daarna met een busje naar fantastische lagune gereden met watervallen en al. Ook hebben ze hier een opvangcentrum voor verwaarloosde sunbears . Ze zagen er gelukkig weer gelukkig uit. Dit was een heerlijke dag van cultureel bezig zijn en genieten van de natuur. En natuurlijk moest Jur weer eens van de waterval in het schitterende blauwe water springen, whoehoe!!Processie van de monniken in Luang Prabang

Na een paar dagen genieten in Luang Prabang zijn we met de nachtbus door het spannende bergpad zonder vangrail terug gereisd naar Vientiane. Hier moeten we ons visum voor Thailand gaan regelen. Langzaam nemen we met pijn in ons hart afscheid van het prachtige land Laos, waar de mensen zo lief, nieuwsgierig en behulpzaam zijn. Waar je absoluut geen haast moet hebben. Het eten lekker is. De natuur indrukwekkend mooi is en de wegen minder erg dan gedacht :) Het was FANTASTISCH!!!! Kap tjai lalai (hartelijk dank) Laos…..Paradijs!!!

Laatste foto's

Reacties 11

Marieke 04-03-2013 04:00

Lieve Jur&Naomi!
Wat een heerlijk verhaal van jullie avontuur. Het klinkt alsof jullie lekker hebben genoten de afgelopen tijd! Wat fijn dat Laos zo goed bevallen is. Ben benieuwd wat jullie van Thailand gaan vinden Heel veel plezier en een dikke knuffel uit het chaotische Lima xxx

Anja Andriesen 04-03-2013 09:57

Dank weer voor jullie mooie verhaal en prachtige foto's!!
Lekker verder genieten en de hartelijke groeten vanuit het zonnige Dordrecht,Anja

Rob en Astrid 04-03-2013 13:56

Wat ziet dat er allemaal heerlijk uit daar in Laos! Echt genieten! Jammer dat jullie weer verder moeten, maar natuurlijk ook heel leuk om Mary en Theo weer te zien. Een goede reis verder weer en een gezellige tijd in Thailand samen met Theo en Mary. We blijven jullie volgen. Liefs van ons allemaal uit Schoonhoven.

Floris en mariska 04-03-2013 19:04

Het wordt steeds mooier. We zijn echt super jaloers op jullie.
We zijn dol op jullie verhalen zo zijn jullie toch nog een beetje bij ons.
We missen jullie natuurlijk wel.
Liefs
Floris en Mariska

michel en marije 04-03-2013 19:13

Hey jur en naom!

Wat een leuk verhaal weer! En die enge busrit, nou daar zou ik ook peentjes bij zweten! Maar wat een prachtig land dat Laos, de foto's lijken echt een paradijs... en superfijn dat jur nu weer lekker zonder verband rondloopt! Fijn in dat mooie water springen!

:*

Liefs,

M&M

ada en henk 04-03-2013 19:53

Hoi Jurjen en Naomi,
Wat een prachtig land en wat fijn dat jullie zo lekker hebben kunnen genieten. Wat een voorrecht om dit allemaal te mogen beleven.
En ach zo af en toe een beetje spanning heeft ook wel wat, des te meer geniet je dan weer van de mooie plekjes waar jullie dan uiteindelijk belanden.
Nogmaals veel plezier met Mary en Theo in Thailand

Marloes 04-03-2013 20:48

Hi lieve Naomi en Jur,
Het klinkt allemaal weer helemaal fantastisch. Zo gaaf ook te lezen dat de mense zo open en vriendelijk zijn. Krijg je toch meer mee van hun dagelijkse leven. Hier volop in de planning voor Maleisië en Borneo hoor . We hebben contact!
X Loes

hans en gret 05-03-2013 09:04

Lieve Jur en Naomie,
Wat een belevenissen en avonturen maken jullie mee.Geweldig om te lezen. De foto's zijn om jaloers op te worden. Jullie kunnen nooit meer wennen in het saaie Nederland. Heel veel plezier in Thailand, samen met Mary en Theo. We kijken uit naar jullie volgende verhaal.
Liefs en dikke kus van ons allemaal. Groetjes aan Mary en Theo. En voor Mary een fijne verjaardag morgen. Heel bijzonder om zo jarig te zijn!!

Ad en Bep 05-03-2013 13:50

Wat leuk dat jullie ons zo op de hoogte houden van jullie avontuur.
Fantatisch zoals jullie een reportage geven. Zijn jullie beroeps of zo?

met veel groeten van Ad en Bep in Terheijden.

Hen en Nes 12-03-2013 20:39

Wauw wat een verhaal weer, fijn om te lezen! Erg mooie foto's. Hier in Nederland super koud brrr. Have fun en geniet van jullie volgende avontuur!
Doeg xxx Hen en Nes

zusje 30-03-2013 11:53

Had dit verslag ook nog niet gelezen zie ik net. Jongens, ik krijg het helemaal benauwd hier, wil ook daarheen!! (Waar zijn papa en mary trouwens int verhaal??) Nou, ik mag niet klagen, ben ook een prachtige reis aant maken van amsterdam naar sleeuwijk . Jammer dat we weer een familiefeestje zonder jullie moeten doen. Ik zoek wel een paaseitje voor jullie!! Kus

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer