Hemels blauw water en Panda's

En moe.......We zijn aangekomen in Chengdu, dit is een prima stad om je naar andere bezienswaardigheden te verplaatsen. En het geen te zien waar Chengdu om bekent staat, namelijk de PANDA’S!!! Wat zijn dit briljante, fantastische, luie, mooie en relaxte dieren. Ze eten de hele dag door bamboe, het liefst liggend of ondersteboven en ze slapen ook in de meest onmogelijke posities. We hebben ook cubs gezien, ofwel baby panda’s, hoe schattig!! Hier konden we ook weer uren bij wegdromen, wat een fantastische dieren. Je had er ook de kleine rode panda, dit is ook een prachtig dier met een mooie rode dikke staart, en klimt zeer gemakkelijk in de bomen. Dit kan de grote panda overigens ook. We zagen ineens enthousiaste panda’s zo de boom inklimmen, uiteraard tegen gevaar van roofdieren. Maar goed dat wisten we eerst niet, dus stonden we er zeer verbaasd en geïnteresseerd naar te kijken. Met het grote bolle lijf klimmend de boom in is toch ook zeer bijzonder en leuk om te zien. En ook het ontdekken en stoeien van de puberende panda’s was heel grappig om te zien. Kortom, fantastische dieren!

Juizhaigou, welkomVanuit Chengdu zijn we naar een natuurpark gegaan. Hiervoor moesten we 10 uur in de bus zitten. Deze rit was absoluut niet vervelend. Sterker nog, het uitzicht was super. We reden langs machtig hoge bergen met snel stromende rivieren in de valleien. Met andere woorden: Welkom in de Himalaya! Dit is een goed begin richting het natuurpark. Aangekomen bij het hostel, hebben we een ruime kamer, met westers toilet en een eigen boiler voor de douche, fijn! Alleen het wordt hier zo vreselijk koud. We sliepen dan ook met twee dekbedden en de elektrische deken aan, plus dikke pyjama. Want helaas had deze fijne kamer alle faciliteiten behalve verwarming. Lekker handig in het koudste stukje van China! Er waren ook wat medereizigers, twee gezellige Amerikanen en vier leuke Israëliërs. We zijn met elkaar wezen eten en ook naar het park Jiuzhaighou (uitspraak: djodjijgo) gegaan. Dit natuurpark staat bekend om zijn 47 bronnen, 114 meren en 17 watervallen plus het begin van de Tibetaanse cultuur, want zoals gezegd we zaten we aan het randje van de Himalaya.. Dit was echt FANTASTISCH MOOI!!! Hoe verder we de bergen inliepen hoe mooier het werd. Door de mineralen in het water kleurt het water zo helder blauw, dat je het bijna niet geloofd. We zijn in een sprookje beland, zo onbeschrijflijk mooi. De bomen groeien ook echt overal, al staat het bovenop een waterval of middenin een bron. Zelfs de omgevallen bomen in een van de meren waren mooi! Het was echt geweldig, en een zekere aanrader voor de natuurliefhebber. Dit is het mooiste stukje natuur dat we tot nu toe hebben gezien!!! En doordat we echt net een paar dagen buiten het seizoen gingen, konden we voor 100 Yuan pp 2 dagen door het park rondlopen (dat is bijna gratis, want in het seizoen betaal je 220 Yuan per dag). Dus we hebben 2 dagen kunnen genieten van het beginnende Tibetaanse gebied in de bergen tussen de blauwe meren en hoge watervallen, dit hadden we absoluut niet willen missen.

Hapje?Na 10 uur terugrijden naar Chengdu zouden we eigenlijk nog naar Leshan gaan om de Big Buddha van 70 meter hoog te bezichtigen. Maar dat zou zo duur gaan worden dat we besloten een dagje door Chengdu te gaan neuzen. En met succes! Wat was dit een leuke dag, we hebben een tempel bezocht die niet toeristisch was. En nu dus ook eindelijk eens kunnen zien hoe de Chinezen omgaan met het Boeddhisme en Taoïsme, of eigenlijk een combinatie ervan. Het is fijn om de gebruiken zo mee te krijgen. Daarna zijn we door de straatjes gaan wandelen met allemaal leuke kraampjes en een straat met allerlei soorten Aziatische hapjes. Er lagen zeesterren, torren, sprinkhanen, zijdewormen, dikke larven, kleine en grote schorpioenen, rattekoppen en andere plaatselijke delicatessen.. Je kon er ook bamboe sap kopen, nou doe ons dat dan maar. Het was een lekker zoetig drankje. We snappen nu dat de panda’s hun dieet van vlees bijna volledig heeft veranderd in bamboe. Jur vond het te zoet, maar Naomi vond het een heerlijk sapje. Daarna zijn we nog even naar Peoples Park geweest, want hier had je ook een paar theehuizen. En aangezien ze zeggen dat Chengdu de lekkerste thee van China heeft, moesten we dat natuurlijk nog wel even proberen. Aangekomen in het park was het super druk. Er waren allerlei groepen aan het dansen op muziek. Heel gezellig en sociaal! Denk niet dat mensen hier snel vereenzamen. Er stonden er best veel te zingen, echt op 5 stappen afstand van elkaar. Ze moesten elkaar dus overstemmen. Dat betekende dat de muziek keihard stond en je niet hoorde wat er gezongen werd, echt zo grappig. Dagje rustig in het park zit er hier niet in! Hier moesten we erg hard om lachen, wat een hysterisch gedoe om ons heen. Ze waren er aan het kalligraferen met water op de stenen. Ook was er iemand die de buitenlanders aansprak, dus ook ons. Hij begon: You Usa? UK? En toen kreeg Jur de stok en moest schrijven waar we vandaan kwamen. Hij begon Hol en toen wist die het. Aaahhh, Holland! En ging helemaal los: Amsterdam, Rotterdam en schreef: ‘IK hartje (getekend) molen’ en ’Euromast’. Daarna tekende hij de Euromast en ging bij de site-seeing staan en begon te turen. Hoe wist hij dat? Daar zijn we nog steeds niet achter….   Verder had je hier ook het bekende ‘wie trouwt mijn zoon/ dochter’ ruilhandel. Er hingen allemaal papieren met lengte, leeftijd, studie en wat ze te bieden hebben. Ouders stonden druk met elkaar te onderhandelen. Ja, je leest het goed. Ze waren echt aan het onderhandelen. Heel bijzonder om te zien… We gaan maar even de rust opzoeken bij een theehuis. En gelukkig was het hier ook echt rustig! Jur zijn thee smaakte naar gras en die van Naomi was ook niet heel erg lekker. Je verwacht iets beters van de beste theeplaats van China, maar helaas...  Nu zit het er ook hier weer op, morgen weer met de trein op naar Guilin en het Karstgebergte. Dus tas inpakken en treinen maar…

Laatste foto's

Reacties 7

Anja Andriesen 24-11-2012 20:21

Prachtig!!
Wat een mooie dieren de panda's en dank weer voor het meegenieten van jullie belevenissen!!

Groeten uit het mistige Dordrecht,Anja

Ronald 25-11-2012 15:53

WOOOOOOOOOOOOOOOOOOW
Juizhaigou rules Pachtig!

Theo 25-11-2012 17:57

Ha J&N,
Wat een schitterende plekken hebben jullie gezien en bezocht. Ik vind de foto's ook steeds boeiender en fraaier worden: wat een kleurenpracht! Ik wil jullie trouwens bedanken voor de tip: wist maar niet wat voor hapjes ik met mijn verjaardag moest serveren. Nu dus wel! Dat wordt een combinatie van Hollandse gefrituurde delicatessen naar Chinees model: spinnen, zilvervisjes, pissebedden, pieren en duizendpoten op een bedje van Oudendijkse mos. Je ziet, Jur, het Oude Stadthuys blijft me inspireren. Genieten jullie maar verder, DOVO en gedraag je vooral NIET!
Liefs, Theo

Diet 26-11-2012 09:40

Mooi zeg! Echt supervet! Hadden ze nog bijzondere gebruiken in,de tempel?

hen en nes 01-12-2012 10:11

Pandas zijn zooo fluffy en gaaf zeg dat jullie die hebben gezien!!Echt mooie fotos van de natuur!!
xxx

Henk en Ada 01-12-2012 11:27

Wat een prachtige foto's en dan de insecten. Zitten er speciale eiwitten of iets in anders wil je toch nooit van z'n leven zoiets eten.
Sorry dat wij iets traager zijn met reageren maar dat komt omdat wij niet iedere dag onze email uitlezen.
Heerlijk lijkt het mij dat je alles achter je kunt laten wat met presteren en stress etc. te maken heeft en alleen maar aan het genieten bent wat Moeder Aarde ons te bieden heeft.
Zuig dit alles wat gratiz en voor niks is maar in je op en laat ons er af en toe van meegenieten.
Wij doen het hier wel weer met één of andere super suffe bisschop met zijn domme knechten.
Groetjes uit een inmiddels koud Schoonhoven.

Moeder mary 01-12-2012 23:47

Nou snap ik dat je vroeger al zo aangetrokken was tot je pandaberen. Je herkende jezelf erin. Ik kan me voorstellen dat jullie erdoor gefascineerd zijn, leuke dieren. Liefs

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer