Bali where the smile sells

En daar gaan we dan. Op een oude, roestige pont naar Bali. We beginnen in Lovina, waar je de dolfijnen kunt spotten.

Onderweg naar Lovina worden we uiteraard met de bus op een plek eruit gelaten waar je werd aangevallen door vreselijk irritante mannetjes die je proberen te overtuigen dat je naar hun hotel moest komen. Ze volgden je zelfs met de scooter. Als je duidelijk liet merken dat je dat niet wilde werd je nog uitgescholden ook. Nou goed begin zeg maar. Gelukkig vonden we snel ons hotel, wat een verademing was. Hele lieve mensen, super mooie kamer, zwembad naast de deur, wat wil je nog meer. Rust. Nou dat krijg je hier niet, want je hoefde maar één voet buiten het hotel te zetten en je werd gelijk weer belaagd (motorbike? Laundry? Drinks? Transport?) en onderhandelen over de prijs zijn ze ook niet van gediend ( ze vroegen 20.000 per kilo voor de was, maar op Java was dit 3.000 per kilo?! Dan moesten we lekker op Java gaan wassen!). Dan werd je dus ook weer uitgescholden, he gezellig! Pffff vreselijk vermoeiend…

Maar ook hier is de tegenstelling weer erg groot tussen de hele lieve mensen vs irritante verkopers. Want we Met Gede bij zijn boothebben ook een leuk gezin ontmoet. Waar we heel hartelijk werden ontvangen met de beroemde Balinese lach. Zonder ons te kennen werden we welkom geheten en kregen wat te drinken. We voelden ons meteen thuis! We zijn namelijk in Lovina terecht gekomen op aanraden van een oud leraar van Jur. Kees is zijn naam. Kees en zijn familie komen al jaren op Bali en zijn bevriend met een Balinese familie. De familie van Ketut Suweca. Zij ondersteunen Ketut en zijn familie financieel een beetje en dat geld is geïnvesteerd in een boot. Met deze boot wordt op tonijn gevist. Maar als er bekende langskomen van Jacob (de broer van Kees) dan kan de boot gebruikt worden om dolfijnen te spotten en te snorkelen. En deze uitnodiging konden we natuurlijk niet afslaan! We zijn dan ook met de zoon van Ketut, Gede, dolfijnen gaan spotten en snorkelen.

Het was veels te druk op het water, waardoor de dolfijnen zich enkele seconden lieten zien en dan snel onderwater gingen. Ze moesten ook wel anders werden ze overvaren door een toeristenbootje. Gede zei dat hij het veels te druk vond. Wij bleven gelukkig  dan ook op gepaste afstand en doet Gede niet mee aan die gekte! Uiteindelijk hebben we gelukkig wel dolfijnen mogen zien. Naomi heeft er zelfs één uit het water zien springen, super leuk!! Daarna zijn we nog even gaan snorkelen, dit was ook weer erg leuk en mooi.

Verder zijn we nog een dagje gaan rond scooteren. Natuurlijk waren we verkeerd gereden. We reden door kleine dorpjes en langs de hoge bergen op het midden van Bali. Wat is Bali mooi! Of zoals iemand zei: ‘Als Nepal het land van de goden is, dan houden zij op Bali zeker vakantie!’ Misschien zegt dit wel genoeg. We reden via de bergen naar twee grote meren waar we op keken. Ook weer erg mooi twee van die blauwe meren met bergen er omheen.

We waren alleen ook moe van onze avonturen en het snelle reizen op Java. Dus we moesten ook echt even bijtanken bij het zwembad, dus verder niet zoveel uitgevoerd. Behalve de planning voor Australië gemaakt, want dat komt toch steeds dichterbij.

Na Lovina reizen we door naar Ubud, het kunstenaars dorp. Dit is onze uitvalsbasis om eens lekker over Bali rond te toeren met een scooter om de sawa’s te bewonderen. En mooi zijn ze! We hebben zo’n beetje het hele midden van het eiland rond getoerd op de scooter. En wat een ervaring weer! We hadden namelijk gehoord dat Bali goed te doen is op de scooter. En dat klopt, in het noorden! Maar niet als je door de hoofdstad Denpasar moet! Wat een chaos! Je moet voor, achter, links en rechts te gelijk in de gaten houden. Verder staan er wel stoplichten, maar als je afslaat heb je die niet nodig. Je hebt ook verschillende banen, maar als je er tussen kan, dan doe je dat gewoon! En inhalen doe je waar het dan ook kan zowel links als rechts! Nu hebben we al wat verkeer meegemaakt in Azië, maar nooit zelf achter het stuur gezeten in zulke drukke stads straten. Maar we zijn ongeschonden uit de strijd gekomen en hebben als beloning het midden van Bali gezien. We zijn als eerste naar Pupuan gereden. Daar liggen hoog in de bergen de schitterende rijstvelden en als je boven bent zie je rijstvelden zo ver als het oog kan reiken. Met daar tussen palmbomen. Wauw!!

Vanaf het hoogste punt

Verder zijn we bij lake Batur geweest, waar je kan uitkijken op één van de vele vulkanen die Indonesië rijk is. En deze vulkaan was niet al te lang geleden uitgebarsten, want de ene helft van de vulkaan was volledig zwart geblakerd door de hitte! Wel een eng idee om zo dicht bij een actieve vulkaan te staan!

Op de terugweg kwamen we langs een traditioneel Balinees dorp. Dit was vrij toeristisch (maar ja we zijn op Bali, dus dat kan ook niet anders), maar wel leuk om te zien hoe een traditioneel dorp is opgebouwd en hoe de mensen vroeger leefde. Dit was een leuke verrassing zo onderweg. Verder hadden we niet echt een goede wegenkaart, dus raakte we om de paar kilometer een beetje van de route. Wat de ritjes heel leuk maakte, want de mensen die we daardoor ontmoet hebben waren heel aardig en behulpzaam. En dan ook weer die enorm vriendelijke lach.

Gelukkig hebben we onze weg terug naar Ubud elke keer weer gevonden. Ubud zelf is ook niet echt een Een van de vele tempelskunstenaarsdorp meer. Het massatoerisme heeft de overhand genomen. Maar dat neemt niet weg dat Ubud een heerlijk stadje is om te verblijven! Er wordt hier niet heel erg aan ‘hard selling’ gedaan. Verder staat Ubud en omgeving vol met Balinees Hindoeïstische tempels. Die hele mooie sculpturen hebben en erg mooi versiert zijn. Ook is Ubud het culturele hart van Bali wat tot uiting komt in de vele dansen die je kunt bezoeken. Wij zijn naar de Kecak dans geweest. Ook al was deze uitvoering ook weer erg toeristisch, toch waren sommige deelnemers er heel gefocust mee bezig, waardoor je de oorspronkelijke manier van de dans wel enigszins terug zag (oorspronkelijk raken de dansers in trance). Dit gebeurde niet, maar kan me voorstellen dat als er geen publiek bij zou zijn geweest er sommige in trance waren geraakt. Ubud was dan ook fijn om te verblijven zodat we de Balinese cultuur toch een beetje hebben kunnen proeven. En echt een wereld van verschil is met Java. Nu was het dan ook tijd om nog even te genieten van zon, zee en strand in Sanur. We gaan namelijk wat eerder dan gepland naar Australië. Dus Azië zit er bijna op en we willen nog even genieten voordat we naar Australië gaan. Jammer genoeg valt de zon een beetje tegen. En in Sanur valt niet echt veel te beleven.

Het is helaas dus niet de afsluiting van Azië die we in gedachten hadden, maar absoluut niet getreurd! Azië was fantastisch!!! De diverse culturen, lekkere eten, specerijen en kruiden, de prachtige tempels, de mooie en lieve mensen, super mooie natuur, uitdagende bergen, vele rijstvelden, de bijzondere waterbuffels, olifanten, tijgers, tropische vogels, en vele andere mooie dieren… Azië was GEWELDIG!!!!!! We gaan het zeker missen en dit stukje avontuur nooit meer vergeten!!!

We vliegen via Bali naar Singapore. Dit word echt de laatste Aziatische dag. Met verdriet in ons hart moeten we dan toch echt afscheid nemen… Azië bedankt!!!

We vliegen van Singapore naar de Gold Coast om vervolgens in Brisbane onze Hippiecamper op te halen. We hebben ontzettend veel zin in deze roadtrip!! Want Australië heeft naar onze mening een hoop te bieden op prachtige landschappen en mooie kusten… So let’s go further down under!!

 the elephant cave tempel

Laatste foto's

Reacties 4

mariska 09-07-2013 19:58

Hoiii!!


Te zien aan de fotos en te lezen aan de verhalen hebben jullie een onvergetelijke reis door azië gemaakt, dat pakt niemand jullie meer af!!! Veel plezier in australië wat ongetwijfeld net zo onvergetelijk gaat worden! Tot het volgende verhaal!

Liefs rené en mariska

Mary en Theo 09-07-2013 22:56

Hallo lieve kids,
Klinkt toch een beetje droevig, dat is natuurlijk meestal bij een afscheid en zeker nu voor jullie ook het afsluiten van een lange periode met mooie ervaringen is aangekomen.
Gelukkig lees ik nu pas van jullie gevaarlijke routes en wist het niet. Nu is het al gebeurd. We hebben nog wel contact voordat jullie van werelddeel veranderen. Kusjes Mama Mary

Marloes 12-07-2013 09:42

Hi Jur en Naomi,

Klinkt allemaal weer geweldig! Behalve dan die stalker-aziaten, hahaha!! Maar goed..... het went. Zal in Australie wel heeeeeeel anders zijn (en duurder, phoe..... ff omschakelen....). Maar cool, beginnen in Brisbane dus en in een gezellig hippie busje (haha, ik ken ze nog van jaren geleden, erg relaxt!). Ben uiteraard heeeeeel benieuwd naar de eerste Down Under verhalen.......
X Loes

Sistah 13-07-2013 14:29

Hey lieverds!!
Heb even alle verslagen weer bijgewerkt. Geweldige dingen weer meegemaakt en toch ook veel wat ik niet al live van jullie gehoord heb. Gek idee dat Azië erop zit maar kan me zo voorstellen dat t tijd was voor iets nieuws. De hippiecamper had ik nog miet meegekregen. Klinkt goeeeed!! Vooral voor jur gaaf dat jullie nu eindelijk downunder zijn, vanaf dag een dat ik je ken hadden we t er al over! Dream coming true! Geniet En tot snel weer! Kusssssss

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer